srrurohuhrende

Aktuális / COVID-19

A SARS-CoV-2 vírus, a COVID-19 betegség kórokozója, a koronavírusok közé tartozik. Először Kínában, Wuhan tartományban azonosították 2019 vége felé. A vírus feltételezhetően innen terjedt el az egész világon, több hullámban tömeges fertőzést okozva. A terjedés során a vírus többször mutálódott. Az újabb variánsokra (brit, indiai stb.) általában fokozott fertőzőképesség és súlyosabb tünetek jellemzőek.

A fertőzés kimutatására szolgáló tesztek három nagy csoportba sorolhatók (European Centre for Disease Control):

A PCR és antigén tesztet folyamatban lévő fertőzés kimutatására alkalmazzák. Az ellenanyag teszt pedig akut fertőzés vagy már kialakult immunitás kimutatására alkalmas. A jelenleg alkalmazott tesztek nem működnek 100 %-os hatékonysággal.

A COVID-19 betegség felső légúti tüneteit (torokfájás, száraz köhögés) gyakran gasztroenterológiai tünetek (hányinger, hasmenés) előzik meg. Jellemző még a láz, izomfájdalom, levertség, légszomj valamint az íz érzés és szaglás elvesztése. A vírus emberről emberre elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ritkábban érintés útján, fertőzött felületek közvetítésével.

Terhesség esetén kivételesen ritkán a méhlepényen keresztül az anyáról a magzatra is átterjedhet a fertőzés. Terhes nők esetében a megfertőződés rizikója nem nagyobb, mint nem terhesek esetében. A megfertőződött terhesek jelentős része (74-86% egyes tanulmányok szerint) tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelik át a betegséget. Leggyakoribb panaszok köhögés és láz. Terhesség esetén viszont nagyobb a rizikója annak, hogy súlyosabb lefolyású betegség miatt kórházi kezelésre legyen szükség. A halálos kimenetelű fertőzés rizikója alacsony, de terhesek között valamennyivel magasabb, mint nem terhesek esetében. A súlyosabb lefolyású betegség rizikója emelkedik a terhesség előrehaladtával. A legtöbb, kórházi ellátást igénylő eset a 3. trimeszterben fordul elő. A koraszülés rizikója is magasabb a tüneteket produkáló fertőzött terhesek esetében, elsősorban az idő előtt megindított vagy császármetszéssel befejezett terhességek miatt.  A fertőzés és súlyos lefolyású betegség rizikója is magasabb 35 éves kor felett és azoknál akiknél a testtömeg index 25 felett van, illetve diabétesz és/vagy magas vérnyomás betegség áll fenn.

Jelen ismereteink szerint a vírusfertőzés nem növeli a fejlődési rendellenesség, vetélés, intrauterin elhalás vagy születés utáni elhalálozás rizikóját. A fertőzés nem befolyásolja negatívan a magzat méhen belüli növekedését. A koraszülés rizikója magasabb, de ennek elsősorban az anyai okokból idő előtt elindított szülés vagy befejezett terhesség az oka. Az újszülöttek több mint 95 %-a jó állapotban jön világra. Újszülöttek között végzett SARS-CoV-2 szűrés az esetek egy részében pozitív eredményt adott, így feltételezik, hogy a vírus át tud jutni a méhlepényen és meg tudja fertőzni a magzatot. Az újszülöttek között a vírus teszt pár nap alatt lényegében minden esetben negatív lett, a fertőzés végét jelezve.

A fertőzés megelőzésére különböző vakcinák érhetőek el. Ezek mindegyike hatékony, bár a hatékonyság tekintetében vannak különbségek. A kétdózisú vakcinák esetében a második dózis után 7-10 nappal kialakul a teljes védettség. Tekintettel arra, hogy terhesség során magasabb a kockázata a súlyosabb lefolyású betegségnek, gyermekvállalás esetén javasolt az oltás. A mRNS alapú vakcinák (Pfizer, Moderna stb.) terhesség alatt is biztonságosan beadhatóak. A vakcinák jelenlegi ismereteink alapján nem jutnak át a placentán és az oltás eredményeként nem jelennek meg a méhlepény működését rontó ellenanyagok. A vakcinák az eddig elvégzett vizsgálatok alapján nem okoznak meddőséget. Férfiak esetében akut fertőzést követően átmenetileg romolhatnak a spermium paraméterek. A vakcinák beadása nem növeli a vetélés rizikóját.  Az oltás eredményeként kialakuló ellenanyagok átjutnak a méhlepényen és a magzat számára is védettséget nyújtanak.

Forrás:

1, https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/2021-02-19-coronavirus-covid-19-infection-in-pregnancy-v13.pdf

  1. Statement from the ESHRE COVID-19 Working Group: COVID-19 vaccination and assisted reproduction (https://www.eshre.eu/Home/COVID19WG)
  2. AMERICAN SOCIETY FOR REPRODUCTIVE MEDICINE (ASRM) PATIENT MANAGEMENT AND CLINICAL RECOMMENDATIONS DURING THE CORONAVIRUS (COVID-19) PANDEMIC UPDATE No. 16 – July 23, 2021 Reproductive Facts Regarding COVID-19 Vaccination